Oxiurii sunt paraziti intestinali viermiformi care cel mai des se gasesc la copii. Unul dintre principalele cauze ale infectiei cu oxiuri este igiena precara, in special igiena mainiilor. De aceea si rata mare de infestatii in cadrul copiilor in special al acelora care sunt fie la gradinita fie la scoala unde intra in contact cu alti copii.

Cand vine vorba de tratamentul impotriva oxiurilor cat si a altor paraziti intestinali tratament naturist este indicat deoarece tratamentele medicamentoase au un grad mai mare de toxicitate si afecteaza anumite organe. Intradevar sunt eficiente in eliminarea viermisoriilor insa efectele negative sunt si ele prezente.

In cazul unui tratament naturist cura trebuie tinuta mai mult timp insa actiunea asupra restului organismului nu este toxica. Efectul este doar impotriva parazitilor.

oxiuriDeoarece durata de viata a oxiurilor in organismul uman este de 6 saptamani acestia pot fi eliminati fara tratament daca se previne reinfestarea. Acest lucru se poate face cu ajutorul metodei de igiena stricta care presupune crearea unor obiceiuri de igiena zilnice care previn reinhalarea oualelor de oxiuri astfel acestia nu vor mai intra in organism pentru a produce o noua infectie.

Pentru a putea trata insa aceasta infectie trebuie facuta si o diagnosticare precisa. Principalele simptome in cazul unei infestatii cu viermisori intestinali, oxiuri, sunt urmatoarele (acestea variaza in intensitate in functie de numarul de viermisori prezenti in intestinul persoanei infectate):

  • somn deranjat
  • mancarimi in zona anusului si in zona vaginului la femei
  • stare usoara de greata
  • dureri abdominale intermitente

Mancarimile in zona anala sunt mai mult pe perioada noptii cand femela oxiu iese din intestin pentru a depune ouale in jurul anusului.

Asadar cele mai eficiente remedii naturiste sunt nucile care au un efect anti-parazitar foarte puternic si care ajuta si la refacerea florei intestinale. De asemenea sucul de varza cruda este un dezinfectant eficient pentru intestin si ajuta la eliminarea viermilor intestinali.

Trebuie mentionat faptul ca daca unul dintre membrii familiei a fost diagnosticat cu infectie cu oxiuri sansele ca si restul membrilor sa fie infestati sunt de peste 75%. De aceea in cazul infectiei cu acesti viermi intestinali, tratamentul trebuie urmat de toti membrii familiei.

Diagnosticarea infectiei se face foarte usor prin intermediul unei analize coproparazitologice care consta in analizarea unei mostre de scaun pentru a vedea daca exista oua, larve de paraziti fie de oxiuri fie de alte specii de viermi intestinali.

Revenind la metoda igienei stricte care este foarte eficienta la impiedicarea reinfectarii cu paraziti. Metoda igienei stricte trebuie tinuta 6 saptamani, atat este durata de viata a oxiurilor.

Primii pasi sunt spalarea tuturor lucrurilor textile care au intrat in contact cu corpul, lenjerii de pat, pijamale, jucarii de plus. Toate la o temperatura cat mai mare.

Se aspira toate incaperiile casei cat se poate de bine. Praful trebuie sters de pe toate supratele care au intrat in contact cu mainile.

Foarte important este ca spalarea mainilor sa se faca cat se poate de des pentru ca de foarte multe ori ouale de oxiuri sunt raspandite de pe mainiile persoanei infectate.

Aceste reguli trebuie respectate cu cea mai mare strictete pe toata perioada pentru a impiedica reaparitia oxiurilor.